avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CREANTE vs DATORII
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CREANTE vs DATORII

luculus a scris:



"Precizez ca in contract scrie ca daca valoarea apartamentului se modifica independent de vointa partilor, banca poate cere garantii suplimentare"




Ce fel de contract poate fi acesta, in care o parte (banca) sa nu poata pierde niciodata? Adica, banca sa-si pastreze permanent valoarea nominala a creantei (plus dobanzi, comisione si alte inventii cu nemiluita), iar cealalta parte (clientul imprumutat) sa-si tot vanda, si tot vanda si iar vanda din bunuri ca sa ramburseze un credit care initial era acoperit in mod real cu prima garantie? Si asta pentru ca "valoarea apartamentului se modifica independent de vointa partilor"!?
E asta un contract echitabil?


AndreiDKN@: "apartamentul va fi evaluat de banca si daca nu acopera valoarea datoriei la banca atunci vi se vor cere si alte bunuri" !!!

Pai daca e asa, de ce nu si debitorul n-ar avea dreptul sa "evalueze" "valoarea datoriei" , si daca valoarea creditului- nominala! supraacopera garantia reala constituita initial, sa nu ceara si el (debitorul)- diminuarea datoriei nominale conform noii evaluari??? Asta ca sa respectam principiul simetriei!

Ce spun specialistii in drept de asta? Pentru ca e un fenomen national: transferuri inechitabile de valori materiale reale de la debitori la creditori, intr-un "joc" al contractului (favorabil numai creditorului!!!) si al pietii- in criza economica!
Putea sa prevada debitorul asa ceva?
E asta forta majora? Sau ce? Cum se poate apara debitorul, pentru ca lucrurile nu sunt normale, nici echitabile?!!!
Ce spun juristii?
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 10:50, 29 Mai 2010
Buna ziua !
Avand in vedere ca un contract este vointa partilor, iar dumneavoastra il semnati in aceasta calitate, este prezumat ca sunteti de acord cu prevederile acestuia, inclusiv cu unele clauze considerate abuzive.;)
Specialisti spun ca ar fi bine sa cititi cu atentie un astfel de contract si sa nu- l acceptati, nesemnandu- l sau sa actionati in instanta banca respectiva in cazul ca ati semnat .
Cu stima !
zahariamarius a scris:
Avand in vedere ca un contract este vointa partilor, iar dumneavoastra il semnati in aceasta calitate, este prezumat ca sunteti de acord cu prevederile acestuia, inclusiv cu unele clauze considerate abuzive.;)


Subiectul prezentat nu este chiar asa de "simplu si clar"; el suporta o discutie mai larga: vezi Teoria impreviziunii.
.......... In cazul contractelor care presupun o derulare in timp cum sunt contractele cu executare succesiva sau cele afectate de un termen suspensiv exisata posibilitatea ca survenirea anumitor evenimente anterior incheierii contractului sa duca la un dezechilibru in defavoarea uneia dintre partile contractului, de regula in defavoarea debitorului.
Debitorul astefel nu-si va mai putea executa obligatia prevazuta in contract, insa nu datorita faptului ca aceasta este imposibila de onerat ci datorita faptului ca executarea obligatiei il va pune pe debitor intr-o postura economica foarte dificila, chiar faliment. Concret, suntem in prezenta unei onerozitati excesive a obligatiei debitorului si pe care acesta nu a luat-o in calcul cu prilejul contractarii.
In ceea ce priveste notiunea de impreviziune, majoritatea autorilor sunt de parere ca este vorba despre o chestiune de ordin economic si finanaciar (prestatia oferita creditorului in executarea contractului nu mai corespunde valorii reale a contraprestatiei, impreviziunea fiind legata de moneda). Cauza dezechilibrului este un eveniment exterior persoanei si vointei debitorului care nu antreneaza o imposibilitate de executare a obligatiei, ci doar o face mai oneroasa, nefiind insa sigur ca este necesar ca evenimentul sa fie imprevizibil sau ajunge ca el sa nu fi fost prevazut.
O discutie asupra caracterului imprevizibilitatii pune problema daca evenimentul in sine trebuie sa fi fost imprevizibil sau doar efectele lui asupra echilibrului economic al contractului (evenimentul apare ca previzibil dar consecintele lui au depasit previziunile), precum si daca imprevizibilitatea trebuie apreciata obiectiv sau subiectiv (in functie de persoana contractantului). .......
.... Teoria impreviziunii consta in recunoasterea, ca subinteleasa, in contracte a clauzei omnis conventio intelliguntur rebus sic stantibus conform careia, daca intre momentul incheierii contractului si cel al executarii acestuia au aparut evenimente imprevizibile, care au schimbat fundamental conditiile economice sau de alta natura existente in momentul acordului de vointa initial al partilor, facand sensibil mai anevoioasa prestatia uneia dintre ele, principiul fortei obligatorii a contractului nu mai actioneaza, organul de jurisdictie avand dreptul, independent de existenta in contract a unei clauze in acest sens, sa procedeze la reasezarea contractului, in functie de noile imprejurari sau, in subsidiar, la desfiintarea contractului si inlaturarea corespunzatoare a responsabilitatii debitorului.
Sigur ca nu este deloc "simplu si clar"=D>. Si n-ar fi numai contractele cu derulare in timp. Mai sunt, ca exemplu, pentru termene mult mai scurte, creantele statului din impozite si taxe. Un agent economic care nu-si mai poate onora obligatiile de plata, sa zicem din ianuarie 2009, si asupra caruia fiscul, la acea data, a instituit un sechestru asigurator asupra unui bun (cladire) de valoare echivalenta la acea data, se poate vedea astazi cu o datorie la fisc cu aprox. 50% mai mare (din dobanzi) si cu un "nou" sechestru asigurator nu pe o cladire, ci pe 4 cladiri echivalente!!! Faliment curat! Cam aiurea!!!:hm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata creditelor ipotecare luculus luculus Buna ziua, Am la banca un credit de nevoi personale cu ipoteca in franci elvetieni. Datorita cresterii dobanzii si fluctuatiei francului am ajuns in ... (vezi toată discuția)
Credit imobiliar ipotecar- nu-mi mai pot plati ratele la banca...oare faptul ca banca imi ia casa stinge litigiul dintre noi? cris4family cris4family Buna ziua, indraznesc sa va cer ajutorul intr-o problema, care, cred eu, deja a devenit un subiect la ordinea zilei. Am doi prieteni(sot si sotie) care au ... (vezi toată discuția)
Problema impreviziunii in noul cod civil Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Afara de o multime de lucruri criticabile noul cod civil mai contine si lucruri bune. Un exemplu este introducerea teoriei impreviziunii [quot]Art. 1.271. ... (vezi toată discuția)